Als de rente langdurig laag blijft, kunnen er Nederlandse levensverzekeraars in financiële problemen komen. Bovendien voldoen sommige verzekeraars niet aan nieuwe kapitaaleisen die in 2016 van kracht worden.

Dat blijkt uit de resultaten van een geanonimiseerde stresstest door de Europese toezichthouder EIOPA.  Deze maakte zondag bekend dat de meest Europese verzekeraars voldoen aan nieuwe eisen voor de kapitaalbuffers die in 2016 van kracht worden.

Ongeveer één op de zes geteste verzekeraars heeft echter onvoldoende vet op de botten en daar zitten ook Nederlandse verzekeraars bij.

Nieuwe bufferseisen verzekeraars

Voor de minimale financiële buffers waaraan verzekeraars moeten voldoen, stellen toezichthouders normbedragen op. De Europese toezichthouder EIOPA heeft op basis van de cijfers van eind 2013 gekeken of verzekeraars voldoen aan de nieuwe kapitaaleisen die vanaf 2016 van kracht zijn (in jargon: Solvency II) en daarnaast ook stresstests uitgevoerd.

Specifiek is gekeken naar twee scenario’s: een test van bepaalde marktrisico’s en een simulatie van een klimaat waarin rentes langdurig laag blijven. Dit laatste heeft invloed op de financiële gezondheid van levensverzekeraars, omdat tegenover de uitkeringsverplichtingen van polissen grote beleggingspotten staan die vooral in obligatieleningen worden gestoken. Als de rentes lang laag blijven leveren dergelijke beleggingen minder op en komen de uitkeringsverplichtingen mogelijk in gevaar.

Risico lage rente

In de stresstest voor het lage-rente-scenario  hebben 225 Europese levensverzekeraars het effect van lage rentescenario’s doorgerekend op hun balans. Het gemiddelde van de meeste landen ligt zowel bij de startsituatie (dus volgens de nieuwe eisen die gelden per 2016) als bij het stressscenario boven de miminum kapitaaleis.

Onder de nieuwe kapitaaleisen die vanaf 2016 gelden, voldoet 16 procent van de verzekeraars niet aan de eis voor minimale buffers en in het stressscenario voor de lage rente neemt dat toe tot 20 à 24 procent.

"Uit het geanonimiseerde rapport van EIOPA blijkt dat er ook in Nederland in de uitgangssituatie verzekeraars met een SCR onder de honderd procent (minimum kapitaalbuffer, red) voorkomen", zo meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zondag in een eigen verklaring. Om welke verzekeraars het gaat, geeft DNB niet aan.

Vanuit Nederland hebben de zes grootste verzekeringsgroepen en de zes grootste levensverzekeraars aan de tests deelgenomen.

DNB in gesprek met zwakke verzekeraars

DNB merkt verder op dat Nederlandse levensverzekeraars relatief gevoelig blijken te zijn "voor een langdurige lage renteomgeving. Dit kan verklaard worden door de langlopende verzekeringsverplichtingen en korter lopende beleggingen."

De Nederlandse toezichthouder geeft aan in gesprek te zijn met de deelnemende verzekeraars over de uitkomsten van de stresstest. DNB verwacht dat verzekeraars "de nodige maatregelen en voorbereidingen zullen treffen om aan het licht gekomen kwetsbaarheden te adresseren."

Lees ook

DNB: levensverzekeraar, ga op zoek naar nieuw verdienmodel

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl